ZO KOOP JE EEN KWALITATIEF GOEDE WINTERTRUI
De herfst is begonnen en zo ook de jacht naar warme truien. Als kleding warm moet zijn, dan kom al je snel uit op wol. Maar hoe herken je kwaliteit? En wat is het verschil tussen synthetische en natuurlijke materialen die in wollen truien gebruikt worden? In de grote winkelketens ligt lang niet altijd de beste kwaliteit. Sommigen truien jeuken en anderen verliezen hun vorm na één keer wassen of beginnen al snel te pillen. Ik ben op zoek gegaan naar de goede en slechte kanten van verschillende materialen, zodat jij en ik de volgende keer vol vertrouwen een heerlijk warme wintertrui kunnen scoren.
Zo herken je kwaliteit
Hoe balen is het als je pas gekochte ‘wollen’ trui al na een aantal keer dragen begint te pluizen of uit gelubberd is? Je checkt het label en de trui blijkt helemaal niet van wol te zijn gemaakt. Omdat het materiaal van een trui bepaalt hoe lang de trui mooi blijft, is het belangrijk om het waslabel te checken vóór je de trui koopt. Zo voorkom je teleurstelling achteraf.
Natuurlijke materialen:
- Merinowol komt van het meest voorkomende schapenras ter wereld. Deze wol heeft een hele fijne structuur en kriebelt niet.
- Scheerwol is de wol van een gezond levend schaap.
- Scheurwol (niet te verwarren met scheerwol) ontstaat door het opnieuw verwerken van gedragen kleding en afvalresten van de textielindustrie.
- Lamswol wordt verkregen door een lammetje voor de eerste keer te scheren. Het is een zachte wolsoort die vaak versterkt moet worden met synthetische materialen zoals polyamide of nylon.
- Kashmier of cashmere is de wol van de kashmiergeit. Dit is een hele luxe wolsoort die heerlijk zacht is en onwijs lekker draagt.
- Mohair is de wol van de angorageit.
- Angora komt van het angorakonijn. Dit wordt onder erbarmelijke omstandigheden ‘gewonnen’, ten koste van de konijnen en is technisch gezien hetzelfde als bont.
- Alpaca is wol van een soort lama.
Synthetische materialen:
- Acryl is slijtvast en neemt nauwelijks vocht op. Je kunt het prima wassen maar het pilt snel en is niet vormvast.
- Polyester is heel erg slijtvast, neemt weinig vocht op en kun je ook prima wassen. Het kan soms wat benauwend aanvoelen, afhankelijk van de kwaliteit, maar het polyster van nu is al lang niet meer zo zweterig en benauwend als dat van bijvoorbeeld 30 jaar geleden.
- Polyamide (ookwel nylon of perlon) wordt vooral gebruikt om stoffen sterker te maken. Je vind het bijvoorbeeld in sokken en lamswollen truien.
Veel truien uit de grote modeketens zoals Zara, H&M, Mango, etc. worden gemaakt van acryl. Zo bevat een ‘wollen’ trui vaak een hoog percentage goedkoop acrylgaren, met soms een paar procent wol of mohair om het er ‘wollig’ uit te laten zien. Sneaky, nietwaar? Een betere investering is een kledingstuk van 100% wol, maar daar hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan.
Waarom zou je kiezen voor wol?
- Wol is een natuurlijke vezel, wat betekent dat het ademt. Daarnaast is het niet belastend is voor het milieu, in tegenstelling tot synthetische materialen.
- Wol is duurzaam en sterk, ook bij langdurig gebruik blijft een wollen kledingstuk mooi. De natuurlijke elasticiteit van wol zorgt ervoor dat het na het dragen weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. De kans is dus klein dat de trui gaat lubberen of zijn vorm verliest.
- Wol is gemakkelijk in het onderhoud. Wol heeft van nature een beschermend laagje en is antistatisch. Wollen truien was je zo weinig mogelijk, door het zelfreinigend vermogen van wol is luchten vaak al genoeg.
- Wol reageert op je lichaamstemperatuur en houdt je warm als je het koud hebt en vermindert de hitte als je het warm hebt.
Wanneer je niet wilt investeren in een duur kledingstuk, kun je er het beste voor zorgen dat je kledingstukken koopt waarvan de stof uit minimaal 50% natuurlijke materialen (zoals wol, katoen, zijde of linnen) bestaat, zo weet je zeker dat je iets van redelijke tot goede kwaliteit in handen hebt. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een trui die bestaat uit 50% wol en 50% acryl, dat is een stuk vriendelijker voor je portemonnee.