WAT IK LEERDE VAN EEN MAAND VEGAN ETEN
Altijd al eens willen proberen hoe het is om veganist te zijn? Benieuwd of je je er lekkerder, gezonder en energieker door gaat voelen? Of je huid ineens veel beter wordt? Of je het überhaupt kunt uithouden als je wel écht van vlees houdt en niet zo’n grote dierenvriend bent als de meeste veganisten? Ik in ieder geval wel en daarom besloot ik vorige maand mezelf eens flink te gaan testen. Ik bedacht een persoonlijke challenge: 1 maand (4 weken) veganistisch eten. In dit artikel laat ik je weten wat ik er allemaal van heb geleerd.
Documentaires
Toen ik begon met de challenge besloot ik een documentaire te kijken voor wat extra motivatie: Cowspiracy. Deze docu (te kijken op Netflix) gaat over de impact van de vleesindustrie op dieren, mensen en vooral op de aarde. Om heel eerlijk te zijn ben ik niet de grootste dierenvriend, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik dierenleed oké vind. Ik schrok vooral van de impact die het heeft op de aarde. Starten met deze docu had het gewenste effect: ik was vastberaden 4 weken lang geen dierlijke producten te eten.
Nieuwe recepten
Deze challenge bracht een maand bomvol nieuwe gerechten met zich mee, want ik moest niet alleen mijn diner omgooien, maar ook mijn ontbijt en lunch. Omdat ik doordeweeks elke dag van 9-5 werk moest ik een aantal standaard eet-opties bedenken om het mezelf niet te lastig te maken: Als ontbijt koos ik vaak voor vers fruit of een smoothie met banaan, havermout, amandelmelk en pindakaas (lekker vullend). On the go nam ik vaak rijst- of maiswafels met hummus, worteltjes, fruit, cashew-cookie repen van NAKD, etc. mee. Met het avondeten experimenteerde ik er juist lekker op los en dat was stiekem best een feestje. Hier een aantal gerechten die ik probeerde, wie weet haal je er nog wat inspiratie uit:
- Vegan Pad Thai
- Zelfgemaakte falafel
- Pitabroodjes met groente uit de oven
- Vegan wraps
- Pasta met allerlei groente
- Augbergine curry met rijst
- Mexicaanse salade
- Black bean burgers
- Noedels met paksoi, champignons, rode ui
- Couscoussalade met zelfgemaakte hummus en brood
- Risotto met champignons en truffeltapanade
- Spaghetti met avocadosaus
Snacks
Als je denkt dat je als veganist alleen nog maar kunt snacken op komkommer, tomaat en wortel, heb je het mis. Er zijn stiekem een heleboel lekkere snacks die veganistisch zijn. Zo zijn Oreo’s toevallig vegan, of de Nizza kokosbiscuitjes van Verkade. Op de website gewoonvegan.nl ontdek je gemakkelijk wat je allemaal wél kunt eten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iets tekort komt.
Eindoordeel
Het allerbelangrijkste wanneer je veganistisch wilt eten is wat mij betreft dat je kijkt naar wat je allemaal wél kunt eten, niet naar wat je niet kunt eten. Daarnaast ontwikkelde ik gedurende deze maand vooral mijn eigen visie op plantaardig eten: als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, al is dat 80% van de tijd, dan zou de wereld er al een stukje beter en mooier uit zien. Ik denk niet dat échte veganisten het leuk zullen vinden om dit te horen, maar ik zal in de toekomst echt nog weleens vlees eten. Ik BEN namelijk geen veganist, maar ik kies er voortaan wel voor minder dierlijke producten te eten. Ik heb besloten om voortaan thuis alleen nog maar vegetarisch/veganistisch te koken en enkel vlees te eten tijdens barbecues, etentjes in restaurants en op bezoek bij anderen. Daar voel ik mezelf goed bij. Ik daag alle carnivoren uit het ook eens te proberen!